HR mensen zouden nog geen écht talent herkennen als je het ze onder de neus wreef

HR mensen, wie kent ze niet? We hebben er allemaal vroeg of laat mee te maken gehad. Ze stellen oerdomme vragen en schenken veel te veel aandacht aan onbelangrijke zaken zoals diploma’s, uiterlijkheden, vormelijkheden én of je wel een braaf volgzaam ‘schaapje’ bent.

Ze zouden nog geen écht talent herkennen als je het ze onder de neus wreef. Kortom ze bezitten hét ultieme recept voor middelmatigheid.

Want écht talent laat zich namelijk niet in een keurslijf dwingen. Een goed voorbeeld hiervan is Linus Torvalds (zie foto), de bedenker van Linux.

Niet echt een sociaal aangepast figuur, maar wel zeer talentvol en goed voor 150 miljoen trouwens.

Hetzelfde geldt in zekere mate voor mensen als Bill Gates, Steve Jobs en Steve Wozniak. Veel getalenteerde mensen hebben nou eenmaal een uitgesproken karakter en hebben geen behoefte om veilig in het rijtje te blijven lopen.

Een leuk citaat van Linus Torvalds op een Linux Conferentie in Nieuw-Zeeland:
“I don’t care about you. I care about the technology and the kernel, that’s what’s important to me.”

Dit soort mensen zal het worst wezen wat de buitenwereld van ze denkt. Ze hebben vaak een duidelijke visie of missie voor ogen waar niet aan getornd mag worden. En ze gaan net zo lang door tot het lukt!

Human Resource Management is geen écht vak!

Ik geef het graag toe, ik heb echt een grondige hekel aan de HR sector. Waarom zoeken die mensen geen échte baan?Persoonlijk vind ik dat Human Resource Management geen écht vak is. Ga eerst eens een tijdje in de echte wereld werken, dan weet je ook waarover je het hebt.

Vanochtend was het weer zover, ik opende LinkedIn en het eerste wat ik zag was een post van een jongedame die net een Bachelor Human Resource Management afgerond had en op zoek was naar werk. Helemaal in de wolken natuurlijk!

Met alle respect voor deze dame, maar het idee dat deze ‘snotneus’ zonder enige ervaring in de ‘echte wereld’ straks voor anderen gaat bepalen of ze geschikt zijn voor een baan of niet is toch tenenkrullend? Of niet dan?

Waarom schrijf ik hierover?

Snottie HR

Als je eenmaal je draai hebt gevonden in je vakgebied is het natuurlijk wel erg makkelijk om te vergeten hoeveel moeite het gekost heeft om dit te bereiken. Het ging niet vanzelf.

Graag wil ik mijn ervaringen delen met starters die nu misschien wel tegen hetzelfde soort problemen aanlopen als ik toen.

Want zelf heb ik heel wat ervaring in het solliciteren en ook met de onkunde van HR mensen. Ik heb vroeger namelijk heel veel gesolliciteerd, én ik ben ook héél vaak afgewezen.

Er was altijd wel een kandidaat met net wat meer ervaring of eentje die het spelletje gewoon wat beter meespeelde.

Sterker nog ik ben in heel mijn leven nog nooit ergens aangenomen via een sollicitatie die ik zelf in gang had gezet! Uiteraard had ik mijzelf het leven ook een stuk makkelijker kunnen maken door iets minder eerlijk te zijn en het spelletje gewoon een beetje beter mee te spelen. Maar zo ben ik nou eenmaal niet.. What you see is what you get!

Hoe ben ik dan aan werk gekomen zal je je afvragen?

HR you SuckWel, de beste banen worden je gewoon aangeboden, daar hoef je zelfs niet voor te solliciteren. Tenminste, zo ging het bij mij.

Want als mensen eenmaal uit ervaring weten wat je waard bent dan komt de rest vanzelf.

Laat je dus zeker niet ontmoedigen door incompetente HR mensen of bedrijfseigenaren die op zoek zijn naar goedkope starters mét 10 jaar ervaring.

Je bent niet de enige met dit probleem! Er zijn in Nederland en België duizenden talentvolle jongeren die nergens aan de bak kunnen.

Werkgevers willen graag goede werknemers maar dan wél zonder zelf ook maar iets te investeren. Ze moeten dus “Out of the box” productief zijn. Maar zo werkt het nou eenmaal niet. Om te kunnen oogsten moet men eerst zaaien.

Investeer in jezelf

Mijn tip aan jou is dan ook: Investeer in jezelf. Doe cursussen, lees boeken en artikels. Ga niet zitten wachten op anderen, maar ga zelf alvast op eigen houtje aan de slag met een paar leuke projecten, zo doe je kennis en ervaring op.

Én start zo snel mogelijk je eigen bedrijf zodat jij zelf ook de vruchten kunt oogsten die voortkomen uit deze investeringen en niet één of andere werkgever die te belabberd is om in jou te investeren.

Voor je het weet voegen diezelfde HR mensen je toe op Linkedin omdat ze je als mogelijke klant zien. En dan hebben ze ineens heel wat minder praatjes. Daarmee is de cirkel rond 😉

Bij deze een dikke middelvinger naar de hele HR sector! Dit is voor al die sollicitatiebrieven die ik voor niks heb geschreven en voor al die nutteloze gesprekken die ik ooit met jullie gevoerd heb. Fuck you and get a real job!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *