Ik werd weer eens uitgenodigd om Ecosia te gebruiken. Zogezegd een ‘duurzame zoekmachine’. Wel ik vind het heel mooi dat dit bedrijf 80% van zijn inkomen aan het WWF schenkt, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Ecosia is niet Duurzaam en technisch gesproken geen echte zoekmachine
Ten eerste: Ecosia is geen echte zoekmachine, het is een website waarmee je op Bing kunt zoeken. Bing is de zoekmachine van Microsoft.
Ze hebben géén eigen zoekmachine en dus ook geen eigen servers. Hoe kunnen ze dan garanderen dat ze duurzaam zijn? Ze maken gewoon gebruik van de servers van Microsoft.
De servers van Microsoft zijn zogezegd CO2 neutraal máár ze verbruiken wel stroom, en maar 44% van die stroom is groene stroom. Ecosia draait dus voor 56% op kernenergie enz..
Verder is de zoekmachine (Bing) zo verrot slecht dat je wel 10 keer vaker moet zoeken. Dat kost dus alleen maar meer stroom en is dus helemaal niet duurzamer.
Google is al CO2 neutraal sinds 2007 en loopt vanaf 2017 volledig op groene energie
Google is al CO2 neutraal sinds 2007. Microsoft is dat pas sinds 2012 en dan ook alleen maar door groene energie certificaten aan te kopen. Google staat dus flink voor op Microsoft en Ecosia.
En dan nog iets: De datacenters van Google zullen vanaf 2017 op 100% groene energie draaien. Het is nu eind 2016 dus dat doel zou bijna behaald moeten zijn. Die van Microsoft en dus ook die van Ecosia draaien intussen nog voor 56% op grijze stroom.
Google is dus veel groener dan Ecosia, ten eerste: Omdat ze voorlopen op Microsoft qua duurzaamheid. En ten tweede: Omdat je tenminste snel en effectief iets kunt vinden met Google. Minder zoekopdrachten = minder stroomverbruik.
Is Ecosia een Hoax?
Dat hangt ervan af hoe je het bekijkt. Het is vast heel goed bedoeld en in die zin is het zeker geen hoax. Ik vind het heel mooi dat ze 80% van hun inkomen aan het WWF doneren. Maar Ecosia is geen échte zoekmachine en ook niet zo duurzaam als ze beweren. Erg jammer want ik vind het een goed initiatief, alleen de uitvoering is iets minder.
Update 24-02-2017: Reacties op het Ecosia artikel
Toen ik vorig jaar dit artikel schreef had ik nooit verwacht zoveel bezoekers en lezers te mogen ontvangen.
Als SEO specialist zorg ik er natuurlijk wél altijd voor dat ik goed vindbaar ben in Google, maar ik had nu ook weer niet verwacht dat bijna 4000 mensen dit artikel zouden gaan lezen op korte termijn. Want wie ben ik nu eenmaal?
Dit artikel weerspiegelt mijn teleurstelling toen ik er achter kwam dat Ecosia niet op groene stroom draaide. Dit is mijn persoonlijke blog en mijn persoonlijke mening, je zit niet op wikipedia. Bovendien, niemand dwingt jou om dit te lezen dus als het je niet bevalt kan je altijd wegklikken.
Aan al degenen die reacties hebben gepost onder een valse naam:
Dat is zinloos want ik keur anonieme reacties niet goed en reageer er ook niet op. Ik schrijf toch ook onder mijn eigen naam? Als je wat te zeggen hebt, gebruik dan je echte naam en hou het beleefd. Iedereen mag vinden wat hij wil, maar doe dan tenminste de moeite om je mening te onderbouwen met feiten, net zoals ik gedaan heb. Dan publiceer ik het ook..
Staat deze website op groene hosting?
Eén van de anonieme heethoofden vond het schandalig dat deze site zelf niet op groene hosting staat. Als het geld op mijn rug groeide zou ik al mijn websites op groene hosting zetten, helaas is dat niet zo.. Bovendien ben ik niet degene die van ‘groen zijn’ een USP heeft gemaakt..
Deze website is trouwens gehost bij Neostrada, niet groen maar wel één van de betere goedkope webhosters in Nederland. De webhosting is in orde en de service is vrij goed. Voor die prijzen kan je natuurlijk niet van ze verwachten dat ze speciaal voor jou een hotline openstellen. Al bij al een prima webhoster dus, zeker voor kleine websites.
Kritiek hoort erbij en is niet alleen slecht
Dat Ecosia niet op groene hosting staat wilt niet zeggen dat het geen goed initiatief meer is. Ik vind het jammer dat sommige mensen zo venijnig reageren want dat is nergens voor nodig. Kritiek hoort erbij en is niet alleen slecht, het helpt mensen en bedrijven ook om zich te ontwikkelen. Het zet tot nadenken en het genereert aandacht.
Als ik Ecosia echt ‘pure evil’ vond had ik ook geen link naar hun site gezet in dit artikel. De reden dat ik er uberhaubt over schrijf is omdat ik het een mooi initiatief vind. Alleen ben ik niet iemand die zomaar klakkeloos alles geloofd. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan en dit zijn mijn bevindingen of je het nu leuk vindt of niet. Feiten zijn feiten! Je kunt wel boos op mij worden omdat ik ze aan je presenteer naar dat verandert niets aan de zaak.
Ik ben helemaal vóór groen maar geen Don Quichot!
Ik ben helemaal voor groen maar ik geloof niet in sprookjes. We moeten wel realistisch blijven. Het leven is zo al duur genoeg en al helemaal als je kinderen hebt. Ik ben helemaal vóór een groenere samenleving maar ik ben niet het type dat daarom in het midden van de winter met een muts in huis rondloopt om gas te besparen. Dat is niet alleen heel onaangenaam voor jezelf maar lost ook nog eens helemaal niets op. Ik ben Don Quichot niet!
Waarom zou ik mezelf gaan martelen terwijl het ook nog eens compleet zinloos is? Een druppel op een gloeiende plaat! Om je een voorbeeld te geven: De hele binnenstad van Haarlem staat vol winkels met open voorgevels en de verwarmingen draaien er overuren. Waarom?
En toen ik vroeger bij Telenet werkte in Mechelen bleken ze daar dag en nacht alle verwarmingen en lampen aan te laten staan, ook als er bijna niemand was. En dat was echt een gigantisch gebouw hé! En zo zijn er nog zoveel voorbeelden. Begrijp me niet verkeerd, ik wil best iets opofferen om de wereld te verbeteren maar het moet wél zinvol zijn. Ik ga mezelf dus niet martelen met een ‘grijsgroene Bing cloon’ of met een muts in huis.
Als je echt iets wilt veranderen zal je toch bij de bron moeten beginnen.
Natuurlijk moeten dingen als open voorgevels en ander overdreven gebruik eigenlijk aangepakt worden. Maar als je echt iets wil veranderen moet je volgens mij bij de bron beginnen. Waar komt jouw elektriciteit eigenlijk vandaan? Heb je jezelf die vraag wel eens gesteld?
Zeer waarschijnlijk ben jij net zoals de meeste mensen klant van één of andere megabedrijf zoals Nuon of Essent. Dat zijn enorme, onmenselijke en megavervuilende bedrijven die je niet zou mogen steunen. Bovendien zijn ze ook niet goedkoper of zo. Er is dus geen enkele goede reden om klant bij hen te blijven.
Nou ik heb er in elk geval wél over nagedacht en daarom ben ik overgestapt naar de groene energieleverancier Vandebron, want zo kan ik wél echt een verschil maken en dat zonder mezelf het leven al zuur te maken.
Vandebron is de eerste energieleverancier in Nederland waar je energie rechtstreeks van een duurzame en onafhankelijke bron koopt. Ik ben intussen bijna een jaar klant en zeker niet teleurgesteld. Erg vriendelijke klantenservice ook, dat hebben die grote bedrijven echt niet meer.
Aangezien je dit artikel bijna uit hebt gelezen zal je waarschijnlijk net zoals ik voor een groenere wereld zijn. Dus misschien is Vandebron ook wel wat voor jou. Het is volgens mij in elk geval veel zinvoller dan Ecosia gebruiken of mutsen in huis. Je hoeft mij niet op mijn mooie blauwe ogen (in mijn geval groene ogen) alleen te geloven, check gerust dit artikel van de consumentenbond over de beste energieleveranciers in 2016.
Ik werk niet voor Google, Neostrada of Vandebron
Even voor de duidelijkheid omdat ik wel in de online marketing business zit: Ik werk niet voor Google Neostrada of Vandebron. Als ze klant willen worden dan zijn ze natuurlijk van harte welkom. Maar ze zijn dus geen klanten van me.
De reden dat ik dit stuk eraan heb toegevoegd is omdat zoveel mensen het lezen. Er is aandacht voor dus ik dacht waarom probeer ik er geen positieve wending aan te geven.
Als er door dit artikel veel mensen overstappen naar een groene stroomleverancier heb ik toch weer mijn steentje bijgedragen aan een groenere wereld. Mocht je zijn overgestapt naar aanleiding van dit artikel dan hoor ik het graag via het reactiesysteem hieronder.
Is inderdaad een kritische benadering, maar ik vind het woord Hoax wel erg sterk. Veel populaire zoekopdrachten zijn snel een euro per klik waard, de meeste anderen snel een paar dubbeltjes.
Ik denk dat dit geld meer CO2 problemen kan oplossen dan de CO2 uitstoot van een simpele zoekopdracht. Dus onderaan de streep denk ik dat Ecosia daar toch beter scoort.
Dat het geen zoekmachine is maakt daarin toch niet uit? Alleen jammer dat ze Bing gebruiken en niet betere resultaten bieden.
Hoax is misschien een te sterk woord, maar een zoekmachine die voor 56% op grijze stroom werkt groen noemen is ook niet echt correct. En het is wat mensen Googlen dus vandaar ook de titel. Ik schrijf er ook niet alleen maar slecht over. Ik vind het een mooi initiatief maar de uitwerking moet gewoon beter..
Een hoax is zonder twijfel een misleiding zoniet zwartmakerij.
Uit deze blog maak ik een concurrentiestrijd op tussen Google en Bing als zoekmachine.
Bovendien is 80 % van het inkomen wegschenken aan het WWF heel wat en wordt dit in deze blog gedown played. Ik ken namelijk geen ander bedrijf die dit doet. Dit is Bill Gates ten voeten uit. Hij is immers een filantroop.
Ecosia heeft nu iets anders bedacht om hun zoekmachine te promoten. Voor elke keer dat ecosia gebruikt wordt, plant het bedrijf een boom in het regenwoud. Het objectief is om tegen 2020 1 miljard bomen te planten. De teller staat nu op 6 miljoen. Medewerkers van Google en gebruikers ervan, zet jullie kleinzieligheid eventjes opzij en gebruik de Ecosia zoekmachine in ruil voor een boom. Zou geen probleem moeten zijn, daar Google beweert toch zo milieu bewust is. Voeg dan de daad bij het woord of is dit een brug te ver in de concurrentiestrijd?
Wat het gebruik van groene stroom betreft, ze werken eraan.
Wat doet Google behalve CO2 neutraal zijn en 100 % groene stroom gebruiken? Iets waar Google ook niet van vandaag op morgen toe kwam.
Zelf gebruik ik een andere zoekmachine (niet Google) maar in ruil voor een boom ben ik best bereid om Ecosia eens te gebruiken.
Ooit over nagedacht of uw website wel op een co2 neutrale server draait, of op zijn minst volledig op groene stroom? Beide partijen, zowel Neostrada als Versio heeft geen servers in datacenters die 100% op groene stroom draaien. Dus leuk dat je een website hebt, alleen de uitvoering kan wat beter 😉
Ik gebruik ecosia via google, en heb Norton als beveiliger. Heb nog geen problemen ervaren !!! dus Ecosia blijft !!!
Verder ben ik 50% digibeet !!!
Waar staat dat ecosia claimt op groene stroom te draaien?
Helder, reëel en kritisch Kim, daar hou ik van 😉 Ik daag je uit, met al jouw expertise en creativiteit; een zoekmachine te bouwen vergelijkbaar met de snelheid van Google, de groene aspiraties van Ecosia en daarbij energie Vandebron te gebruiken ! ….
Zeer mooi en informatief artikel.
Het gaat niet om het draaien op groene stroom. Waar het wel om gaat is dat Ecosia zijn winst gebruik om bomen te planten/het milieu beter te maken i.p.v. geld aan aandeelhouders te geven. Dat is het punt van Ecosia.
Ben ik het niet mee eens. Ik vind het een grote teleurstelling dat ze niet op groene stroom draaien.
Greenpeace heeft zijn bevindingen bekend gemaakt over welk bedrijf meer of minder of geen groene electrische stroom maakt .. ALLen daarheen om voor eens te weten met welk bedrijf wij willen samenwerken idzv wij geven geld zij geven electrische stroom .
En over het woord ‘hoax’ kunnen engelstaligen beter oordelen ?o} Niet enkel spreken wij nederlands ; ook de oorspronkelijke engelse (!) betekenis lijkt mij te sterk voor het gegeven .
Maar wat is dan (alles opgeteld) beter voor het milieu? Ik wil graag mn steentje bijdragen, maar is google nu beter of ecosia?
beste Kim,
Ten eerste, hoeveel energie kost het nou om iets te zoeken op het internet…
Ten tweede, Wat gebeurt er ook al weer als je een boom plant? (retorische vraag) Het neemt dan toch CO2 op en stoot dan weer O2 uit! Of heb jij nog nooit van het proces fotosynthese gehoord? Ik denk dat 20 miljoen bomen véél meer koolstof opnemen dan dat Ecosia gebruikt met haar servers.
Ook staat er helemaal nergens dat ze 100% op groene stroom draaien, Het zijn hun belangen bomen te planten. Dus het is eigenlijk niet helemaal kritiek wat jij geeft, want het is niet waar Ecosia voor staat.
En buiten dit, wat denk jij nou? Jij had niet verwacht dat bijna 4000 mensen jouw artikel zouden lezen. Google zet jouw website natuurlijk boven aan in de zoekresultaten, Ecosia/Bing is een concurrent van Google en jij prijst google en geeft kritiek op haar concurrent. Ik hoefde alleen maar Ecosia in te typen en als eerste komt er ‘Ecosia virus’ als tweede ‘Ecosia zoekmachine’ en als derde ‘Ecosia kritiek’. Je klikt op ‘Ecosia kritiek’ en jouw artikel komt bovenaan de zoekresultaten. Ja, no shit sherklock dat jouw artikel bijna 4000 keer gelezen is.
Groet,
Lennert
Heel erg bedankt voor deze nuttige informatie want ik wist niet zeker hoe goed en betrouwbaar ecosia nou is.
Maar mijn vraag voor nu is: is het nou wel of niet goed als iets opzoek op ecosia. Want er worden wel bomen gepland?